Cat de multe compromisuri sa faci intr-o relatie?

Daca esti intr-o relatie stabila de ceva vreme, stii probabil cat de important este sa mai lasi de la tine uneori; stii foarte bine ca nu exista tot timpul alb si negru, ca uneori mai e loc si de gri. Asta inseamna sa constientizezi importanta compromisului; pe de alta parte, nu trebuie sa fii acea persoana din relatie care accepta intotdeauna compromisuri. In acest caz ceva nu merge bine, daca tu esti tot timpul cel/cea care renunta la ceva.

De-a lungul timpului auzi peste tot ca trebuie sa faci compromisuri pentru a te putea intelege cat mai bine cu persoana iubita. Trebuie ca fiecare sa parcurga cate jumatate de drum, pentru a va intalni undeva la mijloc. Nimic de obiectat aici, insa trebuie sa tragi si o linie, o limita pe care sa o impui, pentru ca a face compromisuri tot timpul iti poate deveni dezavantaj.

Orice cuplu poate confirma ca iubirea portretizata in carti si show-uri televizate este total diferita de cea din viata reala. O relatie ideala necesita investitii – daca le putem numi asa – din partea ambilor parteneri. Daca te afli intr-o relatie in care partenerul spune mai mult „eu” in loc de „noi” pentru ca stie ca nu prea ai niciodata de obiectat, e timpul sa iti impui punctul de vedere. Asta nu inseamna in niciun caz sa se ajunga la despartire, doar la stabilirea unor limite in legatura cu acele compromisuri care se impun uneori.

Atunci cand vine vorba de compromisuri, niciodata nu trebuie sa iti pierzi identitatea. Nimeni, nici macar partenerul de viata, nu are dreptul sa iti distruga personalitatea, visele sau dorintele. Un partener ideal te accepta asa cum esti, cu aspiratiile si dorintele tale, in plus te incurajeaza si apreciaza ceea ce vrei sa indeplinesti.

Nu lasa partenerul sa ia singur toate deciziile. Uneori lucrurile evolueaza prea repede. Partenerul incepe sa planifice intalniri cu parintii sai, vorbeste despre mutat impreuna, prietenii lui devin si prietenii tai, incepe sa faca diverse planuri despre nunta sau despre momentul in care veti deveni parinti – intr-o astfel de situatie trebuie sa il mai temperezi si sa iti spui si tu punctul de vedere.

Adu-ti aminte tot timpul de un lucru: compromisuri inseamna o strada cu dublu sens. Fiecare din parteneri trebuie sa parcurga aceeasi distanta pe aceasta strada, pentru ca punctul de intalnire sa fie situat undeva pe la mijloc. Doar in acest fel se poate ajunge la o buna intelegere, la o mai buna comunicare, iar relatia va urma cursul firesc.

Diana

Daca ai ajuns deja sa faci prea multe compromisuri, poate ca nu ai ales persoana potrivita. Spun asta din proprie experienta, nu ca regula generala. Totusi, trebuie sa mai lasi si de la tine cateodata.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *