Obezitatea la copii apare atunci cand greutatea copilului nu este proportionala cu varsta si inaltimea, pana in punctul in care incepe sa ii afecteze sanatatea si starea de bine. Este o problema din ce in ce mai frecventa, si ne duce cu gandul ca principala problema ce o cauzeaza este alimentatia necorespunzatoare. Cu siguranta este si acesta un factor, insa nu este singurul care provoaca obezitatea la copii, printre cauze numarandu-se si sedentarismul, predispozitia genetica si altele.
In zilele noastre nu mai gasim timp sa gatim mancare sanatoasa, de exercitii fizice nici nu poate fi vorba uneori. Daca noi nu avem timp sa facem aceste lucruri, ne vine greu sa le cerem copiilor acest lucru. Daca se schimba in acest fel viata adultilor, ce pretentii putem avea de la copii, care preiau ca model ceea ce vad in jurul lor? Mancarea nu tocmai sanatoasa este preferata de cei mici, prefera sandwich-uri si pizza in locul salatelor hranitoare si a fructelor. Consumul acestor alimente foarte bogate in calorii provoaca dezechilibre in organism, avand in ultima instanta efect in sensul castigarii in greutate.
Reclamele companiilor ce produc asa-numita „junk-food” sunt targetate in special pe segmentul copiilor, chiar daca aceste mancaruri si gustari sunt adevarate bombe calorice, bogate de asemenea in zaharuri, saruri si grasimi. Aceasta alimentatie nesanatoasa este insotita de o lipsa acuta de miscare si exercitii fizice. Era tehnologizata in care traim tine copiii mai mult in casa, in fata calculatorului, mai putin ii vezi iesind afara la joaca. Spatiile de joaca pentru copii s-au diminuat si ele ca numar, si chiar si in scoli orele de educatie fizica au fost reduse atat ca numar cat si ca intensitate a exercitiilor fizice, astfel fiind incurajat sedentarismul in mod indirect. De asemenea o cauza a obezitatii sta si in gene, statisticile arata ca in peste 80% din cazuri copiii cu ambii parinti suferind de probleme cu greutatea sunt predispusi la obezitate.
Efectele obezitatii sunt atat fizice cat si psihologice. Obezitatea creste riscul problemelor de sanatate cauzate de cresterea tensiunii, nivel ridicat de colesterol, nivel ridicat de zahar in sange, se poate ajunge in cazuri nefericite la probleme cardiovasculare sau chiar la diabet. Complicatiile nu se opresc aici, poate fi afectata cresterea oaselor si articulatiilor, pot aparea probleme cu somnul, lipsa de energie, probleme grave de alimentatie etc. Efectele psihologice se fac si ele simtite, copiii vor avea un respect de sine scazut, predispozitia la depresie este mai mare, teama de a nu fi placut sau acceptat intr-un colectiv este mai mare, problemele se agraveaza cand timiditatea se transforma in evitarea contactelor sociale si se ajunge ca acel copil sa se izoleze si sa prefere singuratatea. Obezitatea la copii trebuie tratata, pentru ca pe termen lung poate provoca probleme mult mai grave, se poate agrava odata cu inaintarea in varsta, de aceea e foarte important ca parintii sa inteleaga faptul ca trebuie sa dea un bun exemplu copiilor lor, sa ii inteleaga si sa ii ajute sa treaca prin dificultatile cu care se intalnesc.