Usturoiul este un condiment nelipsit din bucataria romaneasca, fie ca-l mananci cu peste, ficatel, dovlecel, cartofi sau pastai. Acesta nu ofera doar o aroma speciala si deosabita mancarii, ci are si foarte multe beneficii pentru sanatate, protejandu-te in fata bacteriilor daunatoare care pot sa apara in organism si intarindu-ti sistemul imunitar. In unele cazuri, se poate folosi pe post de medicament – depinzand de boala si de gravitatea ei, desigur.
Stiind ca nu este bine sa faci mai nimic pe stomacul gol, decat sa iei micul dejun, am fost surprins sa aflu ca medicii par sa recomande consumarea usturoiului pe stomacul gol pentru a preveni mai multe boli, deoarece se accentueaza proprietatile antibiotice.
Micutul usturoi se lupta cu mai multe infectii fungice, cu raceli si gripe, precum si alte boli care pot fi tratate cu medicamentele deja clasice. Acesta contine vitaminele C si D, magneziu, potasiu, calciu si sodiu, precum si sute de minerale si o multime de antioxidanti. Pentru a activa alicina din el, este recomandat sa fie zdrobit catelul inainte de ingerare.
Printre beneficiile consumarii de usturoi pe stomacul gol se numara reducerea nivelului de colesterol rau si cresterea nivelului de colesterol bun, uciderea bacteriilor si protejarea de bolile de inima.
Usturoiul poate sa previna infundarea arterelor si sa intareasca sistemul imunitar, sa previna dezvoltarea aterosclerozei si sa ucida celulele din tumorile cerebrale maligne. De asemenea, usturoiul poate sa scada tensiunea, precum si riscul aparitiei unui atac cerebral.
Usturoiul este considerat, alaturi de ceapa, un adevarat medicament, datorita substantelor minerale si al vitaminelor pe care le contine. Obiceiul consumarii de usturoi dateaza inca din Egiptul Antic si de pe vremea romanilor, fiind cunoscut drept mijloc preventiv contra bolilor contagioase. Mai tarziu s-a descoperit ca usturoiul, in combinatie cu mierea de albine ori alte tipuri de produse naturale, este benefic pentru prevenirea ori ameliorarea bolilor cardiovasculare, a pneumopatiilor si a tulburarilor digestive, actionand si impotriva viermilor intestinali, avand efect antihelmintic.