O persoana pe care sa te poti baza, o persoana dornica sa lucreze si care tot timpul poate sa ofere o mana de ajutor – acesta este obiectivul oricui. Fara sa vrem ii invidiem pe cei ce devin membri de neinlocuit intr-o echipa. Astfel de persoane reusesc de fiecare data sa atraga atentia iar vestea buna este ca si tu poti deveni o astfel de persoana. Aplicand cateva strategii simple, poti deveni omul bun la toate, vei reusi sa rezolvi totul la timp si sa indeplinesti tot ceea ce se asteapta de la tine.
Pentru a indeplini acest obiectiv trebuie in primul rand sa ai incredere in tine. Nu ii poti ajuta pe altii daca nu esti absolut sigur de ceea ce esti capabil. Daca esti indecis si nu stii daca poti duce la bun sfarsit sarcinile trasate, nu ti se vor acorda responsabilitati noi in viitor. Trebuie sa ai incredere in tine si sa preiei initiativa, sa iti oferi ajutorul, altfel tot timpul vei fi tratat ca un incepator.
Adopta o atitudine pozitiva. Atat conducerea cat si colegii nu iti vor cauta sfaturile si ajutorul decat daca esti abordabil si prietenos. Trebuie sa imbini aici cateva abilitati de lider cu cateva abilitati de angajat. Daca un manager iti cere ajutorul la un proiect, nu exista si asuma-ti responsabilitatea. Daca echipa are nevoie de ajutorul tau, incearca sa ii motivezi prin atitudinea ta pozitiva si incearca sa vii cu idei si strategii noi.
O alta modalitate prin care poti deveni omul bun la toate este sa preiei cu incredere proiecte pe care altii le considera prea dificile. Aceste proiecte fie implica riscuri, fie au un grad de complexitate mai mare. Nici un lucru nu este insa imposibil de realizat, astfel poti prelua din responsabilitati pe care altii nu si le doresc. Acest lucru te va pune in valoare atat in ochii conducerii cat si in randul colegilor.
A deveni omul bun la toate nu inseamna insa ca eforturile tale sa treaca neobservate si nerecompensate. Nu lasa acest lucru sa te suprasolicite doar pentru faptul ca esti foarte bun la ceea ce faci si ca poti ajuta si pe altii.