De ce angajatii nu iti spun ceea ce gandesc

In loc sa vorbeasca atunci cand sesizeaza o greseala, cand au o propunere sau idee buna, multi angajati tind sa creada ca a-ti tine gura este cea mai buna cale de urmat.

Unul dintre motivele acestei taceri poate fi atribuit credintei angajatilor in faptul ca indiferent de ce ar spune, nu sunt suficient de puternici pentru a face o diferenta, pentru a schimba ceva.

Un studiu recent a fost realizat asupra angajatilor din diverse ramuri ale industriei. Peste tot s-a gasit acelasi concept. Angajatii adesea aleg sa mentina tacerea despre informatii importante si probleme de la locul de munca, ceea ce face ca aceste probleme sa persiste si sa se amplifice. Factorul cheie aici este cel ca perceptia angajatului este ca are prea putina putere in relatie cu ceilalti colegi de serviciu sau cu superiorii. Aceasta senzatie de lipsa de putere le scade increderea in sine si optimismul, ceea ce inseamna ca va deveni putin probabila credinta ca a vorbi va aduce o schimbare. Ideea de „De ce sa ma amestec?” este de asemenea un puternic factor inhibitor al comunicarii in acest sens.

Angajatii tind de asemenea sa ramana tacuti asupra multor probleme deoarece le este frica de consecinte. Sentimentul lipsei de putere ii face pe oameni sa vada ca riscanta si periculoasa ideea de a se ridica si a vorbi. A nu comunica, insa, in special cand se observa nereguli, poate avea consecinte dezastruoase. In fiecare din cazurile analizate in cadrul studiului au existat persoane care erau constiente de situatii serioase si probleme, dar nu au vorbit si situatia a escaladat.

Pentru a contracara aceasta problema, este vital ca managerii sa mentina un mediu de munca unde sa fie reduse aceste sentimente de lipsa de putere printre angajati. Trebuie sa observi slabiciunile si greselile; abilitatea de a recunoaste ca nu suntem perfecti este o buna modalitate de a incuraja angajatii sa ofere critici sau sa sesizeze mai bine problemele aparute. In plus, orice ajuta la reducerea statutului si diferentelor de putere dintre superiori si angajati va determina angajatii sa comunice mai bine.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *