In momentul in care stresul devine excesiv si nu este gestionat cum trebuie, poate cauza o diversitate de probleme, in special pentru sanatate. Stresul intervine in momentul in care corpul reactioneaza la anumite situatii fie mentale, emotionale sau fizice. Actualmente face parte din viata de zi cu zi a fiecaruia, luand nastere de la majoritatea evenimentelor ce au loc in jurul nostru. Poate fi declansat fie de factori externi, de propriul corp ori chiar de ganduri. Efectele stresului pot fi benefice ori daunatoare, in functie de cum este abordat de fiecare.
Atunci cand stresul este abordat intr-un mod pozitiv se dovedeste a fi foarte benefic. Ne ajuta sa devenim mai alerti, mai activi, mai energici. Daca este gestionat intr-o maniera negativa, ajunge sa ne afecteze din punct de vedere fizic, mental si emotional. Se poate ajunge chiar la depresie, iar pentru a depasi multi recurg la „ajutorul” tutunului, consumului de alcool sau droguri, pentru ca ofera – se spune – o relaxare. In fapt, corpul ramane in continuare stresat, efectele fiind diferite de la o persoana la alta, in functie de factori precum varsta, sanatatea fizica si mentala, atitudinea fata de viata.
Printre efectele stresului se numara urmatoarele:
– caderea parului sau incaruntirea prematura a acestuia
– probleme legate de memorie si de amintirea anumitor lucruri
– capacitate de concentrare scazuta
– erori de judecata, hipersensibilitate si schimbari de atitudine si stare frecvente
– impuls de izolare, de rupere de tot si de toate
– stari de iritare care isi fac aparitia de la cele mai mici lucruri
– scaderea increderii in sine
– alimentatie prea bogata ori prea putina
– cresterea consumului de alcool si tutun
– probleme cu odihna, deranjamente ale somnului
– dureri de cap, tensiune arteriala crescuta, probleme respiratorii
– stare de oboseala constanta.
Majoritatea efectelor stresului enumerate mai sus pot fi evitate doar daca stim cum sa gestionam corespunzator actiunea stresului asupra organismului. Indiferent cat de stresanta este o situatie, trebuie abordata intr-un mod pozitiv, trebuie sa detinem noi controlul asupra stresului, nu sa il lasam sa ne controleze pe noi.
Foarte interesant articolul , la fel și blogul. 🙂