Este daunatoare inhalarea de heliu?

Chiar daca iti modifica vocea intr-un mod amuzant, poate prezenta si pericole pentru sanatate. Dupa hidrogen, este al doilea cel mai abundent element din univers si reprezinta aproximativ 24% din masa elementelor galaxiei.

A respira heliu pur priveaza organismul de oxigen exact ca si atunci cand este tinuta respiratia. Daca o persoana nu mai respira, se sufoca si in cateva minute poate sa moara, datorita faptului ca organismul epuizeaza tot oxigenul din plamani si fluxul sanguin. Procesul este similar cu inhalarea de heliu. Cand acest gaz umple plamanii, elimina oxigenul. Cu fiecare inspiratie de heliu, tot mai mult oxigen este eliminat din corp. S-a observat ca dupa inhalarea de heliu nivelul de oxigen a scazut la un nivel ingrijorator in doar cateva secunde. Cateva din efectele secundare sunt enumerate in cele ce urmeaza.

  • efectele usoare sunt reprezentate de dureri de cap, gat tumefiat, ameteala, greata si usoare probleme respiratorii
  • majoritatea celor ce inhaleaza heliu o fac pentru a-si modifica vocea; aceasta poate cauza insa daune grave la nivelul laringelui, daca este inhalat prea mult. Vocile le putem auzi datorita vibratiilor corzilor vocale in contact cu aerul. Cand este inhalat heliu, vibratiile sunt mult mai rapide si drept rezultat pot aparea dureri in gat sau afectarea permanenta a vocii
  • cum am mentionat si anterior, pericolul inhalarii de heliu este eliminarea oxigenului din organism. Daca se inhaleaza o cantitate prea mare, persoana va lesina si oxigenul se poate intoarce in plamani in cateva secunde. Daca este inhalat prea mult intr-o perioada scurta, poate provoca si moartea.
  • inhalarea de heliu prea repede sau dintr-un recipient sub presiune poate crea bule de heliu in corp, care afecteaza plamanii si pot ajunge si la creier, provocand atacuri cerebrale

Acestea ar fi pericolele principale ale inhalarii de heliu, astfel este recomandat a nu se inhala pentru a se evita riscurile asupra sanatatii. O singura data, doar pentru amuzament, este suficient.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *