Greseli privind banii pe care le fac parintii

Este o tendinta natural umana de a arata dragoste si fericire fata de copii, de a-i face multumiti tot timpul, de a le pastra zambetul pe buze. Oferind insa orice lucru posibil si imposibil copiilor, parintii rareori se gandesc la banii cheltuiti cumparand lucruri care nu sunt de stricta necesitate. Ei isi doresc doar sa ofere o viata cat mai buna copiilor, indiferent de costuri.

Cu toate acestea, se impune si necesitatea de a intelege ce costuri implica a creste un copil si trebuie de asemenea facuta o planificare corespunzatoare. Lipsa unei planificari financiare, chiar si in familie, duce la crize financiare si face viata mai dificila uneori. Printre cele mai frecvente greseli financiare facute de parinti se numara urmatoarele.

1. Cumpararea de lucruri scumpe – daca a cumpara lucruri de firma tot timpul pentru copil s-a transformat intr-o obisnuinta pentru parinte, va deveni un lucru obisnuit si pentru cel mic, si pe masura ce creste cheltuielile vor fi tot mai mari.

2. Cumpararea de lucruri in exces. Ca proaspat parinte te vezi adesea pus in situatia in care vezi multe lucruri ce consideri ca sunt bune pentru copilul tau si tinzi sa cumperi de multe ori lucruri de care nu are neaparata nevoie.

3. Evitarea discutiilor cu copiii despre bani. A nu discuta despre problemele financiare in fata copiilor ii va face pe acestia sa creada uneori ca banii sunt o resursa inepuizabila si ca vor putea tot timpul sa aiba ce isi doresc, indiferent de situatie. Sa nu credeti insa ca un copil nu poate intelege ca sunt probleme cu banii in casa si ca dorinta lui va trebui sa mai astepte.

Un lucru foarte important de tinut minte: copiii invata mai multe urmarind actiunile parintilor, comparativ cu invatamintele verbale pe care le primesc. Astfel va trebui, ca parinti, sa oferim un bun exemplu, sa ii facem sa invete de la noi lucrurile bune. Cunoscand aceste greseli privind banii si comportamentul fata de copii, veti putea evita cheltuieli care nu sunt necesare si in acelasi timp veti oferi si o buna educatie celor mici cu privire la acest aspect.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *