Influente economice asupra afacerilor

Afacerile si companiile atat nationale cat si internationale sunt afectate adesea de conditiile in continua schimbare ale pietei. Elemente precum cererea si oferta, ratele dobanzilor, recesiunea sau inflatia au un impact major asupra afacerilor.

Scopul oricarei afaceri este realizarea de profit si maximizarea acestuia, lucru ce poate fi realizat prin identificarea cererii consumatorilor si satisfacerea acesteia, mentinand tot timpul standardele cu privire la calitatea bunurilor si a serviciilor.

Printre factorii ce influenteaza bunul mers al unei afaceri se numara:

Cererea si oferta – factori principali ce afecteaza modul cum functioneaza orice model de afacere. Cererea reprezinta posibilitatea consumatorilor de a achizitiona un anume produs sau serviciu, in timp ce oferta reprezinta abilitatea afacerilor, a companiilor, de a satisface aceasta cerere a consumatorilor.

Utilitatea (marginala si totala) reprezinta gradul de satisfactie simtit de consumatori ca urmare a produselor si serviciilor achizitionate. Mai exact, dupa un consum continuu si succesiv al unui acelasi produs si serviciu, gradul de satisfactie poate treptat sa fie diminuat. Spre exemplu atunci cand mancam o pizza, primele doua-trei felii au un gust fantastic, ofera o satisfactie imensa, iar ultimele felii deja au acelasi gust si nu mai au impactul initial.

Banii si sistemul bancar – banii aflati in circulatie influenteaza puterea de cumparare si de asemenea cererea din partea consumatorilor. Sistemul bancar reflecta capacitatea de imprumutare atat a indivizilor cat si a companiilor, jucand un rol decisiv in stabilirea preturilor si tarifelor bunurilor si serviciilor, precum si stabilirea ratelor dobanzilor. Politicile monetare ale tarilor afecteaza activitatea economica si inflatia.

Alt factor de importanta deosebita il reprezinta dezvoltarea si cresterea economica, fiecare afacere trebuie sa indeplineasca cu succes si sa satisfaca necesitatile unei economii aflate intr-o continua schimbare. Veniturile si gradul de ocupare al populatiei sunt alte aspecte economice de care trebuie tinut cont intr-o afacere. Spre exemplu, intr-o perioada de crestere economica exista mai multe oportunitati de angajare, ceea ce genereaza un venit suplimentar, oferind populatiei o putere mai mare de cumparare. Pe de alta parte, cand ratele dobanzilor la depozite si gradul de ocupare al fortei de munca sunt reduse intr-o perioada de recesiune, puterea de cumparare a populatiei cunoaste, la fel, o diminuare.

Nivelul general al preturilor, costurile cu materiile prime, costurile cu productia, transportul, distributia si toate celelalte cheltuieli din economie afecteaza companiile si marja lor de profit.

Desigur ca sunt o multitudine de alti factori, precum ciclurile de schimb, inflatia, recesiunea sau cresterea economica, ratele de schimb, ratele la dobanzi si depozite, legi si regulamente guvernamentale, care sunt elemente definitorii intr-o economie, afectand si influentand intr-un mod sau altul bunul mers al unei afaceri. Asadar trebuie adoptata o strategie eficienta care sa tina cont de acesti factori aflati in continua schimbare.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *