Studii noi si descoperiri despre maladia Alzheimer

Cercetatori de la universitati americane au identificat recent un fapt surprinzator: maladia Alzheimer afecteaza intr-o masura mai mare femeile in varsta. Chiar si probabilitatea de aparitie a maladiei este mai ridicata in randul femeilor comparativ cu barbatii de aceeasi varsta, chiar daca factorii de risc si predispozitiile sunt identice.

Studiile recente arata ca femeile in varsta care au usoare probleme legate de partea cognitiva, precum pierderi de memorie sau dificultati in vorbire ori gandire, cunosc o deteriorare mai accelerata a acestor abilitati fata de barbatii ce sufera de aceeasi boala.

Pentru unul din studii, oamenii de stiinta au cercetat un grup de 400 persoane cu usoare probleme cognitive, examinand evolutia abilitatilor lor cognitive pe parcursul unei perioade de 8 ani. Se pare ca starea femeilor ce faceau parte din grupul studiat s-a deteriorat la nivel anual aproape dublu, conform cu sistemul dupa care se ghidau cercetatorii. Au fost analizate abilitatile cognitive ale subiectilor studiului in functie de 11 criterii si totul s-a masurat pe o scara ce avea intre 0 si 70 puncte. Daca barbatii din cadrul studiului au inregistrat o deteriorare a functiilor cognitive cu putin peste 1 punct per an, in cazul femeilor deteriorarea a avut loc cu peste 2,2 puncte per an.

Un alt studiu condus de cercetatorii americani a mai dezvaluit un fapt: Femeile de o varsta mai inaintata care au avut interventii chirurgicale pentru care a fost nevoie de anestezie generala prezentau un risc mai mare de a dezvolta maladia Alzheimer. In general toate persoanele care sunt supuse anesteziei generale pentru interventii chirurgicale nu reclama probleme de ordin cognitiv ulterior, insa in cazul varstnicilor pot sa apara astfel de neajunsuri.

Astfel de studii sunt realizate an de an pentru a putea intelege mai bine maladia si pentru a putea gasi eventuale remedii sau elemente care sa ajute la prevenirea acesteia. Cercetatorii ajung astfel sa inteleaga de ce proportia femeilor afectate este aproape dubla fata de numarul barbatilor afectati de Alzheimer (proportie realizata la nivelul persoanelor de varsta inaintata afectate de maladie pe teritoriul Statelor Unite ale Americii).

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *