Substante toxice in Siria

Inspectorii din mediul international au gasit urme de substante chimice toxice, in cel putin trei locuri militare din Siria, la mai putin de doi ani de cand presedintele Bashar al-Assad a fost de acord sa demonteze arsenalul chimic al statului.

In conformitate cu declaratiile unui diplomat al Natiunilor Unite, care a vorbit sub anonimat, se pare ca urme de sarin, care ataca sistemul nervos, au fost gasite in doua locuri din conductele de drenaj si adaposturi, iar urmele altei substante toxice, ricin, au fost gasite in o a treia locatie – un centru de cercetare stiintifica.

Reuters raporteaza ca descoperirea acestor substante toxice, sunt confirmarea acuzatiilor pe care guvernul sirian le primeste, Siria continuand sa bombardeze anumite zone folosind bombe cu clor.

Luate impreuna, aceste evenimente au ridicat multe suspiciuni pentru inspectorii internationali, acestia intrebandu-se daca Damascul a incalcat termenii unui acord mediat de Rusia si Statele Unite, in 2013. Inainte de acest acord, guvernul din Siria a gost acuzat ca fiind responsabil pentru o serie de atacuri cu arme chimice, inclusiv un atac sarin, in apropierea capitalei.

O incalcare a acordului va elimina arsenalul chimic al Siriei, si va submina cererea presedintului Obama de a intretine o politica sanatoasa in Siria, unde patru ani de razboi au fost responsabili pentru moartea a 200.000 de oameni.

Inspectorii incearca sa determine semnificatia noilor descoperiri facute, celor a cantitatilor mici de substante interzise, care nu indica, in mod necesar, un program de arme persistent. Acestea au fost descrise de unii diplomati, mai putin problematice decat bombele incarcate cu clor, de care statul Sirian se face responsabil.

Detectarea urmelor de substante chimice interzise, au fost descoperite de catre Consiliul de Securitate, care s-a confruntat cu utilizarea unei cantitati mai mari de clor. Clorul nu este o substanta interzisa, dar utilizata in arme si bombe, aceasta este interzisa, in conformitate cu dreptul international. Adversarii guvernului si medicii sustin ca fortele siriene continua sa foloseasca clor in bombele care sunt aruncate din aeronave.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *